torsdag 1 augusti 2013

Köksträdgården från början till nu - bildbomb


Tack snälla ni för era smakråd inför köksbord och stolar. Det lutar nog åt vårt första alternativ, svarta stolar och vitt bord. Väldigt tacksam att ni kom med era minus också som tex att ett svart bord får man torka jämt pga damm. Det var det jag anade också och jag stör mig jättemycket på sånt. 

Det är många som har mailat och ställt frågor angående vår köksträdgård så jag tänkte ge er en liten sammanfattning och några bilder på hur den blev till. Jag hade väl egentligen inte så stora krav men de jag hade var vi noga med. Lättskött, stilrent och mycket sten/betong

När vi började så fick jag godkännande (av maken) till en mindre i nedre hörnet på vår tomt.  Rabarberbusken avskyr maken och körde över den ofta med gräsklipparen och jag blev tokig. Som tur var vann den mot maken till min stora glädje. Jag tipsade om att vi skulle bygga in den i köksträdgården så slapp han tänka på den. 

Vi mätte ut med snöre...


...jämnade till marken

Lade ut markduk för att försvåra ogräsets tillväxt och placerade ut pallkragarna så som vi ville ha dem. Jag var nog med att det blev ett bra stort mellanrum så man lätt kan gå mellan pallkragarna och rensa mm. Det är ca 60cm mellan där vi lagt singel 

Kantsten lades runt om och sen ett lite rundare singel över hela markduken. 

Planterade smulgubbar i en pallkrage och i de andra blommor, kryddor och grönsaker. Sen var det redan fullt. 


Tjatet från mig att det inte gick att odla så mycket längre gjorde att maken godtog min idé om att bygga ut köksträdgården i år. Vi ville ha en uteplats utan tak mot förrådet och då var det lika bra att fortsätta hela vägen upp med singel. Har vi singel istället för gräs där vi sitter så slipper vi faktiskt knotten här hemma. 
Jag skissade på en utemöbel av målade lastpallar och det blev verkligen toppen och nu så här efteråt tycker maken att det blev mycket bättre än vad han trodde det skulle bli. 
Alltid kul att höra. 
Vi tog bort den övre kanten med sten och gjorde precis lika som förra gången med markduk och fyllde på med singel. Gick ända upp med kantstenen mot förrådsväggen men i en liten båge denna gång. Jag ville ha lite sväng på den nya delen för att få lite liv. 


Det blev ett stort land med massor av perenner i och några betongcylindrar dit kryddorna fick flytta. Jag har märkt att de trivs kanoners i betongen och växer otroligt bra. Tyra fick ett efterlängtat smultronland som hon sköter själv (så slipper hon gräva i jordgubbarna). Hon är jättemallig över sina egna smultron. Betong och singel gör sig såååååå fint tillsammans. 
Vi byggde ett staket med liggande panel i vitt då det gör lä samt är snyggt. Ett staket med Faluröd färg är ingen hit att luta sig emot (huset är inte falu röd). Soltaket kom upp de värsta soldagarna eftersom detta är söderläge och sol från 08 - den går ner. 
Vi valde att ha lastpallarna dess fulla storlek för att få en lite mer "krypa upp i soffa" vilket vi inte ångrar för en sekund. Så mysigt med en massa kuddar. Som sittdynor har vi två skumgummimadrasser som vi har klätt med påslakan i denim. Utemöbeln är ca 240cm mot förrådsväggen och 200cm mot det vita staketet, 80cm djup samt ca 50cm hög. 

Numera är det en pallkrage med smulgubbar, jordgubbar, blommor och grönsaker. Då finns det två som man kan välja innehåll i varje vår. Jag gillar att ha en krage med vit rosenskära och ljuslila pionvallmo. Grönsaker är ett måste iaf och i år blev det romansallad, mangold, majs, sockerärtor och kronärtskocka. 
På detta sätt så slipper vi en massa sniglar mm som gärna vill bosätta sig bland grönsakerna. 

/Den värsta kryddorna som myntan med dess ormliknande rötter satte vi i en zinkbalja för att minska spridning. Jättefint att sprida ut kryddorna lite eftersom jag gillar dem lika mycket som blommor. 
Fågelbad och några rottingbollar är den enda dekoration vi har där annars. 
Tyra har sin egen lilla möbel där med. Singel och barn???? Går hur bra som helst, Tyra vet att hon inte får ta ut stenarna på gräsmattan och gör inte det heller (är väl lite värre med hennes kompisar bara). Men det går toppen men barn med.
I landet som är njurformat innehåller stamsyren, pion, smultronshersmin, akleja, rosenstav, stjärnklocka och högt gräs. Det lommar mestadels i vitt men med en svag ton av ljusrosa och ljuslila. 

Stamsyrener satte vi i stora träbaljor som övervintrades ute under tak. Perfekt då man sen kan flytta runt dem dit man vill. 

Nyligen skaffade vi ett litet bord till utesoffan. Det blev en vitmålad kabeltrumma som passade bra där. 
Jag tror inte jag behöver säga hur mycket jag älskar min köksträdgård

Finns det ytterliga frågor så är det bara att fråga på. Jag svarar så gott jag kan men det är svårt när ni är anonym och inte lämnar någon mailadress (vill inte gärna svara på frågorna i ett inlägg varje gång). Hoppas ni orkade ta er igenom hela inlägget nu:)

Nu ska jag fortsätta njuta av regnet idag tills värmeböljan kommer imorgon igen


10 kommentarer:

 1. Åh Gudars så fint!! Det där är PRECIS vad jag drömmer om men maken grymtar om att det är så mycket underhåll sen, att rensa o så... Och jo, jag har väl inte de grönaste fingrar och inte mycket tid heller att ligga på alla fyra o rensa rabatter. Får fortsätta att drömma om ett sånt där fint land tills vidare, suck!
  Kram på dej!
  Judita

  SvaraRadera
 2. Så jättefint du har det i trädgården, härligt att odla, skörda och äta:) Ha det gott kram från Maria

  SvaraRadera
 3. Underbara bilder!


  Kram Madame Edith

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder.:-)
  De där stolarna har vi i vitt, som du kanske såg på bloggen idag. Vi har vita stolar och vitt bord.:-) Kram

  SvaraRadera
 5. Det blev verkligen jättefint!

  SvaraRadera
 6. Det blev jätte fint. Hjälper verkligen pallkragarna mot sniglarna???

  SvaraRadera
 7. Kanon fint!
  Ser så inbjudande ut att krypa upp i soffan :) Har de mer närbilder på den?
  Vi har projekt pallkragar kvar fortfarande, semestern har gått för fort. Vi har fixat pallkragarma i alla fall :)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Hinner fanken inte läsa, de sliter i mig här ;)
  Så galet fint har ni det iaf. Avis avis!!

  Kraaam!!

  SvaraRadera
 9. Mycket!! Mycket fint!!
  Vi flyttade precis in i ett hus med uppvuxen trädgård, uppvuxen ? mer övervuxen. Men efter början av rensning och röj så ser vi att detta blir nog väldigt bra! Det har varit väldigt mycket vinbärssnäckor som jag lärt mig inte är sniglar. Men hu va de förstör... vad gör man?

  SvaraRadera
 10. Så fint ni har gjort och så inspirerad jag blir!

  SvaraRadera