fredag 8 juli 2011

6 veckor senare

Hålla i stugorna!

Helgen är här och såååå välkommen. Ledig står det på schemat.

Jag måste visa er köksträdgården nu. Detta visar en blir för sex veckor sedan och det hade nyligen börjat odlas.


Sex veckor senare....



Det bara växer och växer i landen. Det är så roligt att skörda egna produkter. Jag har fått satt dit ett stöd till blommorna i form av ett.... armeringsnät så klart.

Jag sitter redan och planerar vad jag ska så nästa år. Det gäller att vara ute i god tid;) Man har ju sina favvisar och sen de man inte vill ha igen.


Idag kom mamma och pappa hem från Åre och vi fick fyra strutar med Åre choklad. Citrontryffel, Blåbärstryffel, Kokostryffel och viol/lakrits kola. Kan redan nu säga att den absoluta favvisen är kokostryffel. Så enormt god. Nu har vi choklad hela sommaren, jag är ingen godisråtta direkt men en bit efter maten kan vara gott ibland. Kvinnor och godissug efter maten måste vara nåt speciellt.


torsdag 7 juli 2011

Hemkokat

Hej!

Jobba med ryggskott är inget jag rekommenderar. Gör det inte!
Jag min dumma nöt gör det och får väl skylla mig själv, inte blir jag bättre iaf, snarare sämre. Snart är det ledig helg och jag får väl vila upp mig då.

Många av er undrar över min choklad marmelad som jag gör själv. Eftersom jag har gjort två satser nu så tänkte jag ge er receptet. Superlätt och gott!




Choklad marmelad

1,75dl grädde
1 dl röd mjölk
1,5 dl socker
1 msk smör
100 Marabou choklad

Koka allt utom chokladen i kastrull tills den har tjocknat på sig lite. Det tar ca 15-20 minuter för mig.
Ta bort kastrullen från plattan och hacka ner chokladen, rör om tills den blir slät.
Häll i en ren burk och återslut.
Förvaras i kylskåp. Man kan få ta fram den en stund innan användning om den blir för hård. Ju längre du kokar desto hårdare blir marmeladen.
Om ni gör den vita choklad marmeladen så rekommenderar jag att använda 150g vit blockchoklad.
Choklad marmeladen går utmärkt att smaksätta med apelsin, mint, lime mm.
Jag brukar använda min choklad marmelad till allt möjligt, fyllning till bullar, mina enkla wienerbröd som jag bjöd på häromdagen, i kakor, till glass, på scones mm. Här är det bara fantasin som sätter gränser.
 
Jag passade även på att göra en burk med Smulgubbssylt. Vi får så otroligt mycket smulgubbar i år att vi inte hinner med att äta upp dem. Jag smaksatte sylten med en vaniljstång. Mums!


Jag kokar bara bären med socker efter smak (hur söt vill man ha den) i ca 10 minuter. Skumma noga.

Dessa recept är även perfekta att ge bort i fina burkar. Vi har väl alla någon som man inte har en aning om vad man ska köpa för något till. Alla uppskattar väl hemmagjort;)

Nu blir det Ernst i fatboyen (frågan är bara hur jag ska ta mig upp ur den sen)

onsdag 6 juli 2011

Hello cupcake

Hej!

Ni har väl inte missat att Leila är i full fart med att skriva en ny bok. Denna gång handlar det om populära cupcakes och med titeln Hello cupcake.


Vad sägs om cupcakerecept som Rabarber cheesecake cupcakes, Missisippi mud cupcakes, Choklad-och lavendel cupcakes och mazarincupcakes. Ibland whoopiesrecepten hittar ni spännande Smore’s whoopies, Black and white whoopies, Hallonwhoopies och Peanut butter whoopies.




Jag berättade för maken att jag har förhandsbokat en bok på adlibris och han frågade vad det var. Jag berättade att Leila kommer ut med en ny bok i oktober som heter Hello Cupcake. Vad tror ni att jag får till svar....

....Goodbye Muffins. Snillet har snackat!!! Han måste ta varje tillfälle att retas angående min bakmani och all inspiration jag får från tex Leila.

Trots att jag inte är så imponerad av hennes bakning i Frankrike så gillar jag henne enormt.

tisdag 5 juli 2011

Trådrullshållare

Hej i solen!

Gårdagen bjöd även på en loppis. Jag hittade ett bord som jag ville ha men det var för stort att få hem i bilen så det fick vara kvar. Ganska bra priser var det också, annars har loppisarna dragit iväg i pris så det är inte alls lika kul att besöka dem längre. Lite tråkigt tycker jag eftersom att det ska vara fynd som man ska göra.

Denna gamla trådrullshållare fick följa med mig hem. Den ska jag ha presentsnören, sidenband och andra snören på som jag använder till pyssel.




Min resa till Ljusdal igår slutade inte lyckligt precis. Efter några affärer så högg det till i ryggen och jag kunde knappt ta mig hem igen. Efter några värktabletter så kom jag tillslut hem.
Efter en mycket vaken natt så blev det ett besök hos läkaren idag. Domen löd: RYGGSKOTT och han skulle sjukskriva mig tre veckor. Men det går ju inte för sig, jag måste/vill ju jobba. Får se hur det går imorgon, men här ska det bitas ihop och jobbas. Jag vet, det är inte alls bra men jag lovar att ta det försiktigt.



måndag 4 juli 2011

En shopaholics bekännelser

Hej!

Ledig två dagar nu och då passade jag på att göra en tripp till Ljusdal och besöka Kardemumma. En mycket fin butik med massor med saker.
Har ni vägarna förbi Ljusdal så rekommenderar jag verkligen ett besök där.

Jag fick med mig lite hem. Maison belle tvättmedel, söt skål på fot från Lot´s living (samma vita som jag har lattemuggar i), jordgubbssocker (här ska bakas), Grevinne sylt (äpple & fläder) & två sorters marmelad. Kanelskorporna köpte jag hos Flitiga Lisa på vägen hem.

Rosa grytlappar (och ett turkost grytunderlägg/duk) lyckades jag roffa åt mig på Freluga designbod när de hade utförsäljning igår - 70%. De ska inte ha öppet mer utan satsar istället på trädgårdsscenen i fortsättningen. Igår spelade Petter där och vi hade inte köpt några biljetter då vi egentligen hade andra planer. När det blev ombokat så var det redan slutsålt, men vi stod utanför, såg och hörde lika bra där. SÅ BRA!

 
Denna hylla hann jag också på, var nästintill gratis.

Nu ska jag fortsätta att skriva över alla mina recept i en ny receptbok. Det är inte några recept kan jag lova, det tar en evighet. Nu förstår jag att jag gillar att baka så mycket som jag gör.

Angående rubriken så är det absolut inte så illa. Det verkar klinga bra i makens öron ibland bara:) Men det spelar ingen roll om jag kommer hem med halva stan eller ett par strumpor så är klangen lika. Han gillar att retas. Antar att jag inte äger problemet själv...


lördag 2 juli 2011

Rostigt till rosen

Hej svejs!

Jag har funderat fram och tillbaka vad mina klätterrosor "New Dawn" ska få klättra på. Nu har jag bestämt mig och det blev mer rost i trädgården i form av armeringsnät. Så fina och ett billigt alternativ när man har byggmax i stan.

Det var lite roligt när jag åkte och köpte dem. Dessa små får man in i bilen och det behövs ingen släpvagn. Han i kassan frågade om jag skulle hem och göra spalje av armeringsnäten. Han sa att det bara är kvinnor som köper dessa och ska göra spalje till sina blommor. Vi kvinnor reder oss själv svarade jag och han fick sig ett gott skratt.






Snart slår de vackra ljusrosa/silver rosorna ut. Jag har fått många knoppar i år så de verkar trivas på sina ställen. Vi har en mot altanen (den på bilden) och en mot muminhuset, som också fick en spalje.

Undrar om Ernst kommer att göra något av armeringsnät i år igen. Hoppas det.


fredag 1 juli 2011

Gurkor på G

Hej!

Jag blev så glad häromdagen när jag upptäckte att det redan har kommit två gurkor. Ni kanske minns att jag satte några frön från en ny sorts gurka "Marketmore 76". Härligt att kunna odla gurka utan växthus. Denna ska vara jättegod i sallad sägs det. Snart får vi prova.




Denna gurka är en omtyckt amerikansk sort med halvlånga, välformade, mörkgröna frukter. Snabbväxande, högavkastande under lång skördeperiod. Tål även sämre väderlek.

Både gurkorna och tomaterna behöver mycket vatten nu. Jag vattnar alltid på kvällen när solen har gått ner bakom träden.

Har ni några gurkor på G?