torsdag 19 april 2012

Macarons med melon & Jordgubbs jitterbugg




Macarons är nog bland det roligaste att baka tror jag. Jag gillar när man får trixa lite och desto roligare är det när det blir bra resultat sen. Det är många som inte lyckas med just dessa kakor och jag ska försöka ge er mina tips och hoppas ni lyckas med dem.



Macarons med melon


110g mandelmjöl (jag använder färdigt mjöl)
90g äggvita
170g florsocker
2msk socker
några droppar färg

Det är väldigt viktigt med alla mått, använd en digitalvåg.
Äggvitan ska stå i rumstemperatur över natten med plastfolie på.
Sikta florsocker och mandelmjöl genom en fin sil. Vispa äggvitan fluffigt ( jag vispar i min Kitchen Aid i den rostfria bunken) och häll sedan ner sockret och fortsätt vispa tills det blir fast skum.
Vänd ner mjöl och sockerblandningen och färgen (röd) och blanda. Ju mer du blandar desto lösare blir smeten så var försiktig. 
Spritsa ut på plåt med bakplåtspapper. Jag använder engångsspritsar som jag klipper ett litet hål i längst ner (ingen tyll alltså). Håller spritsen nästan rätt upp och trycker så det jäser ut smet från mitten och utåt hela tiden. Får du en topp som inte sjunker ner efter en liten stund är smeten för hård (då kan du veva smeten lite mer nästa gång). Rundlarna gör jag lite större än en femkrona ( blir ca 46st enkla kakor). 
Låt plåtarna stå ute i rumstemperatur ca 45 - 60 minuter innan de gräddas. Detta för att det ska bli en hinna på kakorna så de inte spricker sen vid gräddning. 
Grädda längst ner i ugnen ca 18-20 minuter i 125 grader. 
Känn lite på dem när det gått ca 15 minuter och kika om de släpper från pappret. De behöver inte släppa helt innan de tas ut, när de kallnat släpper de annars. Men det gäller att ta ut dem innan de får färg MEN inte för tidigt då de inte går att lossa från pappret. Mina står inne i 18,5 minuter, alla ugnar är olika och man vet efter att ha provat några gånger. 
Låt dem svalna (dra av pappret med kakorna från plåten på ett bord) utan duk. 
Gör fyllningen

75g mjukt smör/margarin
1 äggula
ca 1,5dl florsocker
röd karamellfärg
ca 20 droppar melon essense

Blanda allt till en smidig och mörkrosa kräm (ska vara mycket mörkare än kakorna).
Innan jag börjar spritsa parar jag ihop kakorna så de passar ihop ganska bra. De blir inte exakta varje gång. 
Spritsa ut på en kaka och tryck ihop med en lika stor kaka så det blir en dubbel.  

Macarons klarar sig ca 1 vecka i kylskåp (blir godast dagen efter) och kan frysas (tinar fort sen)

Lycka till.




Jordgubbs Jitterbugg



200g smör/margarin
5dl vetemjöl
1dl socker
1 stor äggula

Blanda allt i en matberedare. 
Dela degen i två delar och kavla ut på mjölat bord till ca 35x25cm (pudra lite mjöl ovanpå om det är svårt att kavla). Vill man är det bättre om man kavlar ut direkt på bakplåtspapper. 
Bred på ett tunt lager (ca 1,5dl till båda ) jordgubbsmarmelad (utan bitar).
Vispa till marängen

2 äggvitor
1,5dl socker

Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren och rostfri bunke. Fortsätt att vispa medans du sakta häller ner socker. Nu ska det bli ett fast och blankt skum. 
Bred på över jordgubbsmarmeladen. 
Rulla ihop till rullar och lägg dem i frysen ca ½ timme - timme för att lättare kunna skära tunna skivor. 
Skär ca 22 skivor av varje rulle och grädda ca 12-15 minuter i 175 grader mitt i ugnen. 
Kallna på galler under duk. 


Jag lovar att jag ska ge er recepten på tårtfyllningarna också. Nästa gång kommer de....

Lycka till med bakningen











6 kommentarer:

  1. oj vad de ser gott ut, själv lagar jag hellre mat än bakar

    SvaraRadera
  2. Macarons har jag gjort. Och det där med äggvitor ett dygn under plastfilm är inte alls nödvändigt, dotter bakade superfina macarons på äggvitor som stått och blivit rumsvarma en dryg timme.
    Jitterbuggarna däremot är nya för mej och de ska jag prova!

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Vad gott det ser ut...
    Har tänkt länge prova på macarons...till veckan kanske =)
    Bra beskrivning...

    Kram Lena

    SvaraRadera
  4. Meeen gud så gott det ser ut, va duktig du är..:)

    Önskar dig en fin helg
    Kraam Susanne

    SvaraRadera
  5. Denna veckan har jag lite recept vecka, välkommen att titta in.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Vilken bra förklaring på macaroon-sen...tack! Måste prova dem!

    SvaraRadera