torsdag 6 februari 2014

Vägen till valet av vårt hus
Köket är ju den plats vi flesta kvinnor spenderar mest vaken tid i. Köket är hemmets hjärta sägs det och jag är beredd att hålla med. När vi letade hus för ca 12år sedan så var det ett måste med stort kök och öppen planlösning. Vi köpte ett hus med ett litet kök....
Men vi visste att vi kunde slå ut en vägg och få dubbelt så stort och eftersom det verkligen var i behov av renovering (tyckte jag iaf) så fungerade det. Vi båda fastnade för den stora hallen och den öppna planlösningen, som det egentligen inte hade MEN som vi såg att vi kunde göra genom att ta bort två väggar och förlora två rum (hade 7 rum och kök och nu 5 rum och kök). Då blev även hallen nästan som ett rum också som flyter in i både vardagsrum och kök numera. Trädgård och uteplats tänker jag inte ens gå in på, en total katastrof. 

Man har verkligen sina olika krav när det gäller husköp. Vi hade dessa som viktigast:
Stort kök
Öppen planlösning
Minst två våningar (vi är båda allergiska mot enplansvillor)
Två badrum
Mysig tomt (går ju att göra om som man vill i ganska stor utsträckning)
På landet

Är det något jag speciellt gillar med mitt kök så är det kaklade hörnet bakom spisen. En bra plats för lite av varje. Just nu så ser det ut så här...
Vad fick vi då och vad är jag mest/minst nöjd med?

Vi fick väldigt mycket för priset kan vi säga när vi ser tillbaka till tiden då vi köpte det. Hualigen så huspriserna har stigit de sista 10 åren (vi köpte några månader innan de steg till skyarna). 
Vi skulle inte ens hit på visning eftersom jag inte gillade vissa saker med dessa hus. En fruktansvärt dåligt planerad tvättstuga, små tomter och "fel" område. Men sen fick vi ju veta att ägarna innan hade byggt ut 20kvm till tvättstuga och ett till rum och att det var hörntomt med den största delen tomt i söderläge. Vi gjorde ett försök och föll direkt, vi tvekade inte ens. 

Idag kan vi se tillbaka och bara glädjas åt att vi inte köpte ett hus mitt ute på landet. När man får barn inser man hur lämpligt och viktigt för vår livsstil att bo närmare staden. Sen beror det lite på hur långt bort från staden man menar att landet är MEN för oss var det betydligt längre än så här. Nu kan jag inte ens tänka mig att bo på landet, inte så länge barnen går i skolan och bor hemma. 
Vi fick även ett stort kök tillslut, öppen planlösning, två våningar, två badrum och en mysig tomt tillslut också.  Trädgården har växt fram varje år och snart är jag där jag vill vara. Det tar ju lite tid för träd, buskar mm att växa till sig, något man inte kan påverka. 
Det blev "fel" område och inte på landet men man kan ju inte få allt. Området är det enda vi båda känner fortfarande inte är rätt. Vi stortrivs i vårt hus men skulle gärna flytta det några kilometer. Vi vet båda vart vi vill bo i framtiden MEN frågan är då om vi är beredd att flytta och lämna vårt älskade hus. Det får tiden utvisa och NÄR och HUR det blir. Tur att vi inte har någon brådska. 

Det roliga är när man har en händig karl och flera som gärna hjälper till, det behöver inte kosta skjortan att renovera. Man kan få ner kostnaderna rejält. Att bygga nytt hus fanns inte ens på världskartan för oss. Jag hade aldrig blivit nöjd iaf och det hade kostat oss tre gånger mer, med stor risk att inte ens få ut priset om man skulle sälja sen. 

Hur trivs ni med ert hem och vad hade ni för krav när ni letade hus?

3 kommentarer:

 1. Ja ett stort kök hade jag också önskat, men det blev ett alldeles för litet. Det ska dock göras om i dagarna och vi får väl någon kvadratmeter större när skafferiet halveras - tillräckligt för att vi ska få plats runt vårt yttepytteköksbord... Annars tittade vi på läget, området, och att det fanns många rum. Plus för bergvärme och omdränerat runt huset. När vi letade hus fanns det inte mycket att välja på (13 hus i hela stan i två år eller så...) och alla var med renoveringsbehov. Nu tycker jag alla hus på hemnet är superfixade (vitmålade) och mer eller mindre inflyttningsbara direkt.../Susanne

  SvaraRadera
 2. Vi hade letat hus länge, och mestadels på landet eftersom maken närde en dröm om att bo på landet...dock delade jag inte riktigt drömmen och vi "hittade" fel på alla hus vi tittade på....;) Och jag är idag så glad att vi kom till stan, speciellt när man har barn! Tänk vilket skjutsande det är! Nu bor vi ett stenkast från skolan så de kan gå själva och den stora cyklar själv till sina träningar, skönt!
  Sen var det här huset väldigt fult, murrigt och trist och i renoveringsbehov, men vi tänkte nog som så att allt går att ändra förutom läget, och i ett sånt här villakvarter ville vi bo, nära till släkt o vänner, skola etc. Och nu 14 år senare har vi väl ändrat det mesta, förutom då fasaden då som ännu är FUL... men det kostar lite för mycket men drömmen är att klä om det! Så från att ha varit ett hus som vi egentligen inte ville ha så trivs jag alldeles förträffligt ;)
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 3. Vi har letat hus och gått på visningar i ca 2 år men inte hittat något som känts rätt. För oss är läget väldigt viktigt, gärna centralt i stan men utan att kännas inklämt! Nu har vi fått frågan om vi vill köpa ett hus privat och det känns bara sååå rätt! Men även fast det känns rätt så får vi kompromissa med vissa önskemål, men man kan ju alltid ändra/bygga om i framtiden! Inget hus är ju perfekt från början!

  Cementrör är också fina att odla i, tycker det är fint med högre smalare som krukor! Blir roligt med en trädgård att pyssla i som får växa fram! :)

  Kram Anna

  SvaraRadera