fredag 16 juli 2010

Projekt No 1 - Muminhus

Det började med en galen idé enligt min man och fortsatte efter några ritningar på Beijer Bygg. Vi köpte det som fattades och fick ihop så vi kunde börja bygga.


En åttkantig ställning var inte det lättaste att räkna ut vinklar och vrår på


Senare kom takstolarna på plats


och jag började grunda innertaket. Sen till nästa bekymmer... färgen på panelen


Men jag har då aldrig sett ett muminhus som har varit vitt, därför gav jag mig inte och jag fick som jag ville... muminblått


Ja, det kanske inte direkt passar in i resten av omgivningen, men vad gör väl det


Fönsterglas har satts in och det har sågats ut för dörren


Det fattas en hel del att göra, men det är roligt att fixa och trixa samtidigt som man får vara ute.
Muminhuset är högt, ca 4,5 meter till taknock. Detta av en enda anledning, det ska bli en tvåvånings lekstuga med ett loft. De fyra små fönstrena på övervåningen blir tittgluggar på loftet där de små kan ligga och kika ut. Ett runt hål i golvet med en stege på väggen gör att det är enkelt att komma till loftet.
Nedervåningen har tre höga fönster på de tre sidor som inte de mindre fönstren sitter på. En dörr (som min pappa ska bygga) på en sida. Eftersom vi bevarar takstolarna synliga och inte har något innertak så kommer det att bli ett konformat loft och nedervåningen får en takhöjd på ca 1,8m (skönt så vuxna kan stå upprätt). Det ska bli ett litet tak ovanför dörren samt en gjuten platta som ett trappsteg. Utanför dörren är vi i full fart med att gjuta lite olika plattor att lägga, ungefär som skiffer.
På ett muminhus tycker jag att det ska vara massor med snickarglädje och fönsterfoder ska på plats med en massa krusiduller på. Ska även försöka få maken att sätta fast en liten skorsten på taket (han vet inte om det än bara).
Vägg panelen på insidan ska vara i vitt såklart och golvet får troligen en glansig mörkbrun nyans för att bryta av lite.

Jag drömmer mig bort i alla inredningstidningar och försöker samla på mig all information när det ska inredas. Vi ska bygga en bänk som kommer att innehålla spis och diskho samt draperi nedtill och hyllpan under. En liten kabelvinda kommer att få agera bord. Till det vita kommer det att bli lite turkost/ljusblått/ljusrosa detaljer på viss inredning. Ja, det är så långt vi har kommit. Har ni tips eller bilder på fint inredda lekstugor mottager jag dem gärna. Det kan aldrig bli för mycket med tips.

Vi bygger vidare...

5 kommentarer:

 1. Men, vilken fräsigt hus. Duktiga ni!:-) Kram Stina

  SvaraRadera
 2. Vilket häftigt hus! Vad påhittiga och duktiga ni är som fixar och bygger sådär själva.

  ha en bra helg!
  Kram Jenny

  SvaraRadera
 3. Vad underbart! Det är så kul att ni vågar göra något annat...så inspirerande!

  Kram och lycka till/Hanna

  SvaraRadera
 4. Halloj!!
  Huset blev ju verkligen kanonläckert!!! Snyggt jobbat =)
  Muggarna tror jag säljs hos "Uthuset i stan" och hos "Koffert". Har inte sett de någon annanstans.
  Lycka till!!
  Kram Fia

  SvaraRadera