torsdag 7 oktober 2010

Saffran


Oj oj, redan torsdag igen

Jag vet inte VAD eller OM det är något fel på mig. Men jag känner verkligen att julen närmar sig med stormsteg nu. Butikerna har börjat göra plats för alla julsaker som har kommit hem och snart packas de upp.

Något som jag redan har i tankarna är saffran. Tokigt, men för några år sedan kunde jag inte äta saffran och nu älskar jag det.







Saffran kommer från gula märken i saffranskrokus och har alltid varit den dyrbaraste kryddan. Det krävs minst 100 000 krokusar för att få fram 1kg torkad saffran, som måste plockas och rensas för hand. Krokusen är steril och måste förökas på konstgjord väg, då den inte bildar frön.

Saffran består av över 150 doft och aromämnen och är den svåraste kryddan att framställa på kemisk väg. Varje år produceras ca 3000 ton saffran och i västvärlden är det genomsnittliga priset 2200kr/kg.


Jag tycker allra bäst om Apotekets och Santa Marias saffran. Jag tycker att det märks både på smak och färg när man köper någon billigare sort.
Har hört att Apoteket är de enda som har den 100& äkta saffranet. Om det stämmer vet jag inte men den är helt klart bäst.

Jag blir så sugen på att baka Leilas saffransskorpor. Mmm, men jag får nog behärska mig en månad till iaf.

6 kommentarer:

  1. Jag som brukat köpa saffran på konsum, nu ska jag prova apotekets. Jag är väldigt förtjust i saffran, använder det året runt i fiskgrytor.
    Såg att årets glögg har saffransmak, och det var en väldigt fin guldig flaska.
    Ha det gott
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  2. Åh saffran är en underbar krydda, längtar efter de första lussekatterna nu ;o)
    Ha en finfin eftermiddag!
    Kramis/LenaS

    SvaraRadera
  3. Hej vilken härlig lektion om saffran, jag kunde inget om den kryddan innan :)

    Är väl inte så jätteförtjust i saffran o brukar väl bara äta nån lussebulle utan russin.

    Men årets glögg ska jag allt inhandla, vi sparar ju också på dessa fina flaskor.

    Ha en bra dag
    Kram Camilla

    SvaraRadera
  4. verkar som om att när sommaren är förbi börjas det med julpynt i butikerna.
    men kanske vi ska njuta av hösten först.
    Julen är nog snart här.
    Har aldrig köpt saffran, men kanske värt att prova baka nåt till julen. Skorporna kanske, tack för tipset.
    ~marita~

    SvaraRadera
  5. Saffranskorporna ser riktigt goda ut. Visst är det roligt att man får börja fundera på julen :)

    SvaraRadera
  6. Saffran har jag alltid gillat.. Så gott både i bakverk och i en del mat..

    Saffranssorpor pratade jag om att göra förra året men kom aldrig till skott, skall försöka bättra mig och göra det i år men väntar med till november iaf :-)

    Kram Mia

    SvaraRadera