torsdag 2 december 2010

Julgodis


Kallt, kallare, kallast!

Idag blir det återigen en dag inomhus för mig, bortsett från ett möte på morgonen.

Tänkte bjuda på några julgodis recept som jag gillar. Vissa bakade jag även till julmarknaden förra helgen. Jag kan säga att det är populärt med julgodis.

Lakrits knäck i små gulliga påsar


Snöbollar & saffransbiscotti.


Skalan visar svårighetsgrad 1-5 i *

Lakritsknäck ***

1-2 påsar turkisk peppar
2dl grädde
2dl ljus sirap
2dl socker
2msk smör

Krossa karamellerna lite. Blanda grädde, socker, sirap och koka utan lock tills den klarar kulprovet (ca 122 grader - 15-20 minuter), rör om då och då. Tillsätt karamellerna och smör, låt smälta och häll upp i knäckformar.

Snöbollar *

200g smör
1,5dl socker
2msk vaniljsocker
4msk kakao
5dl havregryn
pepparmyntolja efter smak
florsocker till rullning

Blanda allt utom florsockret. Gör runda bollar (ca 40st) och rulla dem i florsockret. Förvara dem i kylen.

Bountybollar **

50g smör
0,75dl sirap
0,5dl florsocker
2dl grädde
200g kokosflingor

200g blockchoklad till garnering

Blanda allt utom kokos och koka ca 8 minuter, tills smeten blir lite seg. Tillsätt kokos och låt svalna i ca ½ timme. Smält blockchokladen i vattenbad. Rulla smeten till bollar (ca 40st) och doppa i chokladen (perfekt att doppa bollarna med en gaffel där chokladen rinner emellan). Lägg sedan bollarna på ett bakplåtspapper för att stelna. Förvaras i kylen.






Vit chokladtryffel med lime **

200g vit blockchoklad
1dl grädde
2 lime (rivet skal)

Strösocker till garnering

Koka upp grädden och bryt chokladen till mindre bitar. Ta av kastrullen från plattan och blanda i chokladbitarna i grädden, rör tills de smällt. Tillsätt limeskalet. Låt smeten stå kallt över natten tills den är hård och rulla sedan ca 25st bollar. Rulla bollarna i strösocker och förvara dem i kylen tills de ska ätas.

Saffrans päron **

Ca 8st fasta päron
5dl vatten
4dl socker
0,5g saffran
1 vaniljstång
2st citroner

Låt vatten, saffran, socker, urgröpt vaniljstång, pressade citroner och skalade päron sjuda i ca 15 minuter tills de är lagom mjuka. Vänd då och då på päronen så de sjuder jämt och att de blir jämt mjuka. Låt sedan päronen ligga kvar i lagen tills det har kallnat. Häll upp i en fin glasburk och servera sen med lite grädde eller glass. Även en perfekt gåva att ge bort.


Hoppas det var något recept ni gillade och kommer att prova.

16 kommentarer:

  1. Oj vilka läckra recept!
    Ska absolut prova några av dem. Jag älskar lakrits så knäcken ska jag absolut prova!
    Stor Kram Annelie ♥

    SvaraRadera
  2. Det var mycket gott! Förstår att det är lätt och sälja sånt.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  3. Skall absolut prova det med lakrits.
    Saffrans päronen lät goda men jag måste i så fall byta ut citronerna mot något annat, men vad?
    Kram:)

    SvaraRadera
  4. Ojoj, så godissugen man blev nu! Alla recept lät underbara. Lakritsknäck ska jag absolut prova! TAck för recepten!

    Kram, Nicole

    SvaraRadera
  5. Så gott alltså!;-)
    Kram Stina

    SvaraRadera
  6. Oj, va massa gott! Nu blir jag väldigt sugen på julgodis :)

    Tack för att du vill vara med i min utlottning!

    Ha det gott, kram Marie

    SvaraRadera
  7. Oj där var flera recept jag blev sugen på. Tack för recepten!
    Kram Pia

    SvaraRadera
  8. Tack för att du delar med dig recepten. Jag tänker göra bountybollar, älskar kokos:)

    Kram Susanne

    SvaraRadera
  9. Nu blev jag sugen på godis:)
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  10. Nä men vad gott det ser ut! Jag är ju värsta godisråttan! Synd att jag missade denna utförsäljning... Kanske får jag fixa något själv istället, fick ju flera tips nu. Ha det bra i kylan!
    Kram Anki

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Här blir man frestad minsann.
    Vad roligt med lite nytt julgodis,det ska jag prova ett par sorter.Bounybollen ser riktigt god ut.
    Här är så kallt idag,många minus och blåst på det.
    Så vi håller oss mest inomhus.
    Må så gott
    Kram Anette

    SvaraRadera
  12. Hej vilket härligt julgodis du bjuder på. Ska helt klart prova, tror de blir bountybollarna. De fastnade jag för :)

    Jo de lyser bra om stjärnorna, kanske lite mindre än när de var guldfärgade. Men de gör inget, mysfaktorn infinner sig ändå :)

    Ha en toppen fredag
    Kram Camilla

    SvaraRadera
  13. Tittar bara in för att önska dig en mysig helg.
    Kram Agneta

    SvaraRadera
  14. mmmm vad det ser gott ut! Tur att det är fredag...då är det tillåtet med sötsaker ;)
    Kräm Nellie

    SvaraRadera
  15. Har gjort dina Bountybollar ikväll. Vilken succé! Jag måste göra fler imorgonkväll och sen gömmer jag dom. Önskar att jag kunde gömma dom ifrån mig själv också hihihihi

    Kram Cathrine

    SvaraRadera
  16. Julgrejade igår, gjorde allt utom päronen.
    Gott gotti gott gott

    SvaraRadera