söndag 20 februari 2011

Murgröna på tråd


Tjenixen.

Eftersom att jag har kommit på hur murgrönorna ska skötas för att hålla sig fina här hemma hos oss, har jag flera numera. De är så fina mot allt vitt tycker jag och det går att göra så många olika former på dem. Min senaste plantering blev en egentillverkad båge som murgrönan får klättra upp på.Flera av er har frågat hur jag lyckas ha mina murgrönor i flera år och får dem så frodiga och stora. Jag delar nu med mig av mina tips.


Hos oss står murgrönorna i fönster som inte har direkt solljus mer än max 1 timme/dag. Det är varma element under fönsterbrädorna så jorden torkar ganska fort. Jag vattnar dem 1 - 2 ggr/veckan och då rikligt. De står i krukor så att innerkrukan står på botten av ytterkrukan och kan suga åt sig vattnet som rinner ut vid vattning (detta kan vara ett problem för många, när vattnet rinner igenom och inte når jorden från botten av ytterkrukan att suga upp vattnet igen, vanligt när man har en murgröna i en hängande kruka där det är en bit till botten). Sköts detta så hinner jorden torka lagom till nästa vattning, precis som murgrönan vill ha det. Jag har bågar av olika slag, allt från rostiga pinnar till fina bågar av ståltråd.

Murgrönan växer fortare och trivs bättre om den får klättra på en spalje. Jag brukar vända murgrönan med några veckors mellanrum då bladen drar sig och blir finast ut mot fönstret och ljuset. Jag vet att man bör duscha murgrönorna, men jag gör det inte. När jag slutade med det har jag även sluppit att få spinn och lus på dem. Om det beror på vår luft inne eller inte vet jag inte, men hos oss trivs de inte att bli duschade.

Det gäller att hitta sitt sätt för att murgrönorna ska trivas och må bra hemma hos just er. VI har olika varmt, luftfuktighet, ljus mm som påverkar detta. Vattnet kan också variera och som påverkar växterna.

Lycka till med era murgrönor

15 kommentarer:

 1. Vilken stor murgröna, jättefin! Dessa lyckas jag aldrig med, de bara torkar hemma hos mig, inga gröna fingrar här inte...fniss :-) Men min väninna har många som är jättefina som dina. Jag å andra sidan har ett helt berg i vår trädgård där det växer murgröna, där trivs de ialla fall, kanske för jag inte kan påverka växtligheten utomhus :-)) Ha en fin kväll. Kram Paula

  SvaraRadera
 2. glömde ju...tack för tipset, ska lägga det på minnet ifall jag vågar försöka mig på en murgröna igen någongång här hemma :-)) //P

  SvaraRadera
 3. Tack snälla för tipset om murgrönor från dej ,Du har ju kanon fina.Tycker murgrönor är bara så fina .Önskar dej en skön kväll.Varm kram Rita ♥

  SvaraRadera
 4. Hej goa Teres!
  Vilken jättefin murgröna! Blir lite avis för så fina blir de aldrig hos mig... Kul att du hittade tillbaka till Hedvigs. Vill också åka dit snart men det blir så himla dyrt varje gång.. ;) Samma sak med Madame Nybergs.. :) Så fort jag kommer på grön kvist igen blir det stora shoppingturen!
  Hoppas du har haft en fin helg!
  Kramar i massor!

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset om murgrönan! Jag har svårt att hålla mina vid liv! Men den här gången ska jag försöka! =)

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 6. Hej Teres!
  Du har då gröna fingrar:) Vilken stor och fin murgröna! Tack för tipset om hur man sköter dem, jag har en i vardagsrumsfönstret som jag hoppas ska växa till sig lite mer:)

  Ha det bra!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 7. Den som kunde lyckas så bra med murgrönor! Jag tror att jag prövat alla knep utan lycka.. det kanske inte är murgrönevänlig miljö här?!
  Jag läste precis din kommentar hos mig om stråväska på vift - du har inte beställt den från en webshop som heter Box flower?? Det verkar vara ett riktigt skumt företag...

  SvaraRadera
 8. Hej Teres!
  Vilka bra tips du kommer med för oss som inte har gröna fingrar. Jag har dock lyckats med murgrönor i vårt norrfönster.
  Ja, det ska bli så skönt med lov. Nu kan jag hinna med allt jag vill i Lissboden den här veckan.
  Må så gott!
  Kram från Maria

  SvaraRadera
 9. Hej Vännen!
  Murgrönorna är verkligen jättefina men jag är en av dem som aldrig lyckats med dem. För alltid spinn på dem.
  Skulle kanske ta och prova med dina tips:)
  Ha det riktigt gott!
  Stor Kram Annelie ♥

  SvaraRadera
 10. Hej !
  vad bra med massa tips för murgröna,det behöver jag.Efter ett tag blir dom alltid lite risiga.
  Din är riktigt fin.
  Må så gott
  Kram Anette

  SvaraRadera
 11. Jag avundas alla som klarar av att hålla liv i växter för jag fixar det verkligen inte...de jag lyckas hålla liv i har jag ingen som helst aning om hur det går till, det måste vara sorter som gillar att plågas på ett eller annat sätt ;) Receptet på cheese muffinscones låter jättegott, det måste jag prova någon gång!

  SvaraRadera
 12. Hej ja visst är de fint med murgröna. Älskar stora gröna växter, passar så bra ihop med vitt o svart.
  Ha en bra start på veckan
  Kram Camilla

  SvaraRadera
 13. Åh lyckliga du...
  Jag älskar murgrönan ,men lyckas alltid få spinn på den...
  Ska prova din metod och se OM jag lyckas bättre..
  Du har en jättefin blogg!!!
  mvh Anna

  SvaraRadera
 14. Ett tips ifall krukan inte når ner till botten på ytterkrukan är att skära till en bit oasis och lägga i botten, den suger upp vatten som i sin tur blomman kan suga upp. Jag fick detta tips till mina pelargoner som jag har inomhus på landet, det kan ju gå ettag mellan vattningarna om jag inte är där men om jag vattnar på ordentligt så oasisen står i vatten så har blomman så den kan dricka under tiden jag inte är där. Det har funkat jättebra:-)

  SvaraRadera