onsdag 6 mars 2013

4 sorters kakor på 90 minuter



När man ändå har den lilla matberedaren framme så passa på att göra flera sorters kakor. 
Ibland får man till kakdegen så där superbra och hemligheten tycker jag är att använda den lilla matberedaren med knivar i (använder jag alltid när jag gör chokladbollar). 

Igår blev det 
Havregrynsformar med topping - Nutellacookies - Havrekakor - Kolasnittar med ingefära




Kolasnittar med smak av ingefära
ca 40st
100 g smör
1dl socker
1msk ljus sirap
1msk vaniljsocker
2dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk malen ingefära
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda allt i en liten matberedare och kör på fullt. Dela degen i tre bitar och gör rullar och lägg på plåten med bakplåtspapper (de ska vara lika långa som längden av plåten). Platta dem lite med fingrarna och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Skär dem i snittar när de varit ute några minuter innan de stelnar. 

Havrekakor
ca 25st
125g smör
1dl socker
1dl vetemjöl
 3,5dl havregryn
1tsk hjortronsalt
Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda allt i en liten matberedare och kör på fullt. Rulla till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem lite med fingrarna. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills de blivit lite ljusbruna. 

Nutellacookies
ca 30st
100g smör
1 ägg
2dl socker
3dl vetemjöl
2,5msk kakao
2tsk bakpulver
1,25dl hasselnötkräm
1,5dl salta jordnötter
0,5dl hasselnötter
Sätt ugnen på 175grader. Blanda allt  utom nötterna i en liten matberedare och kör på fullt. Hacka nötterna lite grovt och blanda i på slutet och kör lite till försiktigt eller blanda med en slev. Häll ut degen på ett lite mjölat bort och knåda ihop den. Rulla till bollar och lägg på plåten med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 18 minuter. 

Havregrynsformar med topping
ca 35st
200g smör
1,5dl havregryn
1,5dl socker
2,5dl vetemjöl
2tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175grader. Blanda allt i en liten matberedare och kör på fullt. Rulla till bollar och lägg  i mindre kakformar på plåten med bakplåtspapper.
50g smör
1dl socker
2msk grädde
1msk kakao
Koka allt i en kastrull och låt den bli lite tjock under några minuter. Häll sedan över kakorna så fort de kommit ut ur ugnen, toppingen stelnar ganska snabbt i kastrullen. 


Det tog mig 90 minuter dvs en middagslur för Tyra och jag hade fyra stora glasslådor i frysen, fulla med kakor. Kakor är lämpligt att bjuda på när man får oväntade gäster, de tinar medan kaffet rinner ner. 
Perfekt!



















13 kommentarer:

  1. Åhh va härligt o få baka så många sorter på så kort tid!
    Mmmm såg mummsiga ut.
    Ska allt ta o göra några av dessa sorter då jag är ledig i morgon.
    Annars är mina favvo att göra hallongrottor o mannen älskar dom :)

    ha en skön onsdag
    Kram Camilla

    SvaraRadera
  2. Hej! Mmm gott! Känner nästan doften av nybakat! Önskar dig en skön onsdag!
    Kram Sirpa

    SvaraRadera
  3. Härligt att baka så mycket på kort tid.MMmmm vad smarriga dom ser ut.Ha en skön onsdag.Kramar Rita ♥

    SvaraRadera
  4. Åhh, vad gott! Passar mig perfekt att göra fyra sorter på direkten, kakmonster som jag är!

    Kraam
    Petronella

    SvaraRadera
  5. mmm, det ser jättegott ut! Och Mårbacka, vill också ha, jag var ju i blomsteraffäre idag, varför köpte jag inte en ny då...mina i källaren är ju inte blomvilliga på längge, så jag brukar också se till att få en ny varje år...=)
    Och KA, jag har också använt min idag, till maränger...mmm! Och så hhar jag suttit för första gången ute mot väggen med nästippen upp mot solen, härligt!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  6. Mummms det ser jättegott ut, tack för att du tittade förbi hos mig,
    det uppskattar jag verkligen.

    Ha en fin kväll | kram, Marion

    SvaraRadera
  7. Hjälpes! Vad duktig du är... Ska nog prova detta när vi ska ha nästa kalas, mormor brukar sakna kakor :)

    Ha en fin kväll

    SvaraRadera
  8. Vad gott! Vad effektiv du är! Mina bröd tog lite längre tid, kanske för att det var längesen jag bakade. Att prenumerera på surdeg innebär att jag får påsar med surdegsmix varannan månad. Jag gör min egen surdeg utifrån mixen och den mognar ett dygn sen är den klar att använda. Jag tycker att det har varit enkelt och det blir gott.

    Ha det bra!
    Kram L-L

    SvaraRadera
  9. Åh så mycket gott!!
    Kan inte du komma hem till mig och fylla min frys med massa godsaker;-)
    Kram Anna

    SvaraRadera
  10. Oj så mycket gott och en vacker Mårbacka :)
    Ha en fin dag, Annika

    SvaraRadera
  11. Supergott och enkelt! Det gillas :)

    Ta en gokaffe till vetja! ;)

    Ha en fin dag vännen!
    Kram Bettan

    SvaraRadera
  12. Mums så gott ;)) Nu blev jag baksugen men orkar inte riktigt, får bli i helgen!
    Ha en mysig helg
    kram susanne

    SvaraRadera