söndag 16 februari 2014

Silviakaka istället för att vila


Jodå, det funkar det också MEN jag höll inte löftet. 
Lugna söndag har vi haft dag. Mannen i huset tog med dottern och handlade, lagade mat och tvättade bilden, själv blev jag beordrad vila. Ja, vilat har jag väl kanske inte gjort, svårt när jag hittar nåt att göra då det måste bli klart innan jag ger mig. Ordnade lite i vårt sovrum samt bakade en liten kaka. Jag fick bita i det sura äpplet senare då jag nu ligger däckad i soffan och den lilla därinne verkar protestera mot dagens "icke vila" eller så är det nästa elitgymnast på g.

Men Silviakakan blev väldigt uppskattad. En enkel och god kaka som kan göras på många sätt. Så här gör jag min...





Silviakaka
10 personer

2 ägg
1,5dl socker
3tsk vaniljsocker
2tsk bakpulver
1dl vatten
2dl vetemjöl

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten och blanda till en jämn smet. 
Smöra en rund form med avtagbara kanter (spänn gärna ett bakplåtspapper i botten). 
Grädda mitt i ugnen 25 minuter. 
Låt kakan svalna ca 10 minuter och stjälp upp den på ett fat. Jag väljer alltid att lägga toppen av kakan som botten (då sätter sig glasyren bättre och kommer in i kakan mer). 

Glasyr
100g smör/margarin
1dl socker
3tsk vaniljsocker
1 äggula

Koka upp smör, socker och vaniljsocker tills den tjocknat lite (någon minut). Ta av kastrullen från plattan och vispa i äggulan noga. Låt glasyren svalna några minuter och bred på kakan (som fortfarande är lite varm). Strö över kokos (eller strössel om man hellre vill ha det). Ställ genast in i kylen 30 minuter och servera sen .

Nu är det bara att ladda inför en ny vecka, blir väl både regn, snö och sol kan jag tänka mig. Det går segt nu tycker jag, vill ha vår och gröna gräsmattor. Är så avis på de långt ner i landet som har vårväder redan. 
Sjukstugan verkar vara över för denna gång (min halsont verkar jag få ha när det var virus) och nu hoppas vi att den håller sig borta. Jag skulle verkligen behöva fylla frysen med lite godsaker i form av både bakverk och matlådor. Behöver massor med energi till det bara. Den kanske kommer när jag minst anar det...
Men nu har jag ju faktiskt fått en man som lärt sig lite matlagning. Det tar sig när man måste och han har själv insett nu att det blir både lättare och roligare ju mer han stökar på. Inte för stora krav bara.



7 kommentarer:

  1. Jag bor ju där långt ner i söder som du är avis på. Nja vet inte om det vår på gång, visst i trädgården ploppar det upp lite vintergäck men det vart inte skönt i trädgården i dag, som det blåste, lite regn, molnen drog fram ganska fort på himlen och en o annan solglimt....så kanske. Jag tror på ett bakslag, det blir kallt igen. Vad gott med Silvia kaka, nybakat....men ta hand om dig och låt matlådorna fixas av andra.

    SvaraRadera
  2. Hej Teres! Skönt att du mår bättre:) Här är vi också bättre men min hosta har inte riktigt gett med sig.

    Hihi, sambon och jag fnissade lite när du skrev att eran Diesel inte lugnat ner sig efter kastrering. Det verkar som vår Diesel går samma väg. I och för sig har det bara gått några dagar sen ingreppet men han har fullt upp utomhus och kommer bara in kortare stunder och äter, sen snabbt ut igen;) Jaja, nu blir det inga kattungar på bygden från honom i alla fall:)

    Vad god din Silviakaka ser ut, mums!

    Ha en trevlig kommande vecka,

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  3. Härligt avslut på helgen med gofika.trots att du inte var så lydig; )
    Hur länge är det kvar nu tills babys sen ska komma?
    Härligt!
    En fin vecka till dig! Kram

    SvaraRadera
  4. tack för receptet, så god kakan ser ut
    Ha en fin eftermiddag och kväll.
    Kram
    hanna

    SvaraRadera
  5. Hihi ja där kom hon ju den efterlängtade solen! Även hos oss!! ;)

    Å den kakan är så god! Men kom ihåg att vila nu också!! :) Ta väl hand om dig vännen...

    Kram Bettan

    SvaraRadera
  6. ÅÅÅÅ, kom å baka åt mig så kan jag massera dina fötter eller nåt, älskar Silviakaka!! Kan äta en hel istället för lunch, mmmmmmmmmmmmm!!

    Du måste lova att du försöker vila och ta hand om dig,
    kram Catta

    SvaraRadera
  7. Åh vad gott det ser ut! Vad duktig du är som pysslar. Vad mysigt med fart i magen = ).

    Kraaam L-L (Vita Nyanser, nu med ny blogg)

    SvaraRadera