onsdag 2 januari 2013

Vårplaneringar i full gångEfter nyår är vi på väg mot våren och för mig vänder vintern nu.
 Jag vet att det kan komma mängder med snö än och i flera veckor/månader till är det kallt, riktigt kallt. Men det är nu som planeringarna inför våren börjar och jag har funderat hur min trädgård ska se ut sommaren 2013.

Det händer något nytt varje år hemma hos oss och det är snart en trädgård som jag vill ha och är nöjd med. Men det återstår lite jobb än. I vår ska ett av våra stora äppelträd (vinteräpplen) bort eftersom det inte blev av i höstas, kvar blir glasäpplena. Det gör att vi får en mycket större gräsmatta intill den befintliga på baksidan. Tänk så mycket gräsyta ett stort äppelträd tar bort (och otroligt mycket äpplen som bara faller och blir liggandes på marken).
 Samtidigt som vi får mer gräs beställde vi nu en ny gräsklippare också. Det blev en liten sköldpadda som kommer att sköta klippningen åt oss framöver (undrar just vad Tyra säger om vi kallar den för just sköldpadda). Det ska verkligen bli toppen att slippa klippningen två dagar i veckan (ja vi brukar klippa så ofta för att hålla efter den) men framförallt så får vi en fin gräsmatta med den. Det är helt makalöst vad de har sjunkit i pris med åren och jag är glad att vi väntade tills nu och inte köpte en för något år sedan. Det skiljer många tusenlappar och köper man dem nu är det även rea. Tipselitips om det är fler som behöver en ny gräsklippare.
Ni kommer väl ihåg min köksträdgård (som även Tyra gillar). Men i år ska vi utöka den lite ner mot staketet ca 2m. Det blir kantsten och singel där också samt en liten sandlåda till Tyra. Jag har bett några att hålla ögon och öron öppna som kanske kan få tag på större cementrör, som vi kan ha till sandlåda. Sen vill jag ha några högre också där jag ska ha kryddorna i (ni vet såna som Ernst hade utanför växthuset och planterade i).

I de bakersta pallkragarna finns smulgubbar och jordgubbar. Den vänstra fram blir det grönsaker i och den högra blommor. Kryddorna får flytta till den nya delen (förhoppningsvis) i cementrören. 
Frön beställde jag före nyår och det blev dessa skönheter...

Rosenskära vit "vega white" 65cm hög
Rosenskära ljusrosa "cosimo collarette" 50cm hög
Fjädervallmo "lilac pompom" 70cm hög
Pionvallmo vit "white cloud" 70cm hög

I pallkragen kommer vega white, lilac pompom samt white cloud att samsas. Den ljusrosa rosenskäran kommer att sättas i en flyttbar låda, passar bra när den inte blir lika hög. 
Ni kanske kommer ihåg att jag hade Fjädervallmon och vit Rosenskära för två år sedan också. De blev hur fina som helst och mysigt att plocka in en bukett. 

Sen blir det tomater i år igen. Vi ska flytta drivhuset mot en annan vägg, från direkt södervägg till en södervägg med lite skugga av ett träd någon timme.  Det är så varmt mot den vägg där de stått nu att bladen blir gula och plantan nästan torkar ut. Vattning måste ske både morgon och kväll och ibland är det svårt att komma ihåg det eller hinna med. Men nu blir det bättre i år och jag ska ha tre sorter har jag tänkt...

Tomat gul "lemon tree" 200cm hög
Körsbärstomat "gardener´s delight" 150cm hög
Vinbärstomat 150cm hög

Vinbärstomaten har vi haft tidigare, väldigt häftig tomat med mängder av små små druvor.
Sen ser ni bild på sömntuta "bridal bouquet" 20cm hög som jag ska sätta i krukor. 

Nu tycker ni att jag är jätteknäpp som tänker på detta redan, men i februari ska första fröna ner i jorden inomhus. Det går inte att komma i maj och tro att man kan hinna för då får man köpa färdiga plantor och det är inte alls lika roligt och långt ifrån alla sorter finns att få tag på. Sen på tal om priset, där är det MYCKET billigare att sätta frön själv. Har ni någon som fyller år framåt april/maj/juni så är det perfekt att ge bort en planta tomat, man behöver oftast inte alla själv. 


7 kommentarer:

 1. Vilket inspirerande inlägg! Jag läste i "Gröna rum" boken just en månad för månadplanering.
  Där skrev hon att "December - då ska du önska dig de nya trädgårdsböckerna" och i januari ska man läsa dem och sedan planera fröbeställningar och förodlingar, eventuella förändringar och drömma. Tycker det låter klokt och blev inspirerad av ditt inlägg att göra just detsamma. Kram

  SvaraRadera
 2. Oj så vackert! Vilken inspiration. Jag önskar jag var duktig med trädgård men kan ingenting!
  Lycka till med planeringen

  Kram

  SvaraRadera
 3. Härligt! Det gäller att planera om man vill ha en fin och frodig trädgård! Ser jättefint ut i ert hörn i trädgården. Hoppas ni får tag i cementrör också.

  Jag har aldrig odlat tomater själv, utan brukar få av min mamma och hennes sambo som har flera års erfarenhet av tomat - och gurk - odling!!

  Kramen Jenny

  SvaraRadera
 4. så fint i trädgårdslandet vill jag också ha, jätte fint.
  kram
  Hanna

  SvaraRadera
 5. jag har funderat på ert trädgårdsland och måste bara titta in igen och fråga lite hur ni har gjort.
  Vad har ni under singeln? Är det någon form av duk, sedan singel?
  Hanna

  SvaraRadera
 6. Hej söta rara!
  Ska erkänna att jag inte har tid att läsa igenom hela ditt inlägg just nu, men jag vill titta in och säga tack för dina alltid lika värmande kommentarer, tack!
  Du är en pärla =))
  Återkommer och läser hela inlägget imorgon..

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
 7. Åh, så härligt en riktig fantast. Underbart!
  Jag är alls duktig i trädgården, men lär mig lite varje år ;)
  Tack för en härlig inspiration!

  kram kram Malin

  SvaraRadera