fredag 10 maj 2013

Växthus eller OrangeriMånga sitter och drömmer om växthusplaner nu och likaså jag. Det har varit en dröm i tio år och kommer nog alltid vara så. Det har på senare år gått över till drömmar om ett orangeri. 
Vad är skillnaden på växthus och orangeri då undrar många. 

För mig är ett växthus har oftast både väggar och tak i glas eller annat genomskinligt material och används till att driva upp plant mm. Orangeri är som ett växthus som är uppvärmt där man vinterförvarar medelhavsväxter mm. Oftast med en murad vägg samt murad grund för att behålla så mycket värme som möjligt, sen med plåt eller plast tak istället för glas. Men idag (i Sverige) så byggs orangeri mer som ett växthus och utan uppvärmning under vintern. Det är en plats där man har sina växter och även möbler där man tillbringar tid själv i genom att bara njuta med en bok eller fika. Som ett ljust uterum och en härlig plats för växterna, speciellt, fikon, oliv, citrus mm. 

Här är några liknande som mina drömmar, ett växthus fast med en hel vägg och vanligt tak. 

                         Julias vita drömmar                                                       okänd

                                                                              okänd
Okänd
Alla bilder är googlade och lånade där genom

Det har som sagt några krav. 
En murad stomme, minst en hel vägg (ev några smala fönster upptill), dörrar på mitten av långsidan samt stengolv. 

Den absolut perfekta drömmens växthus har Julia - Julias vita drömmar byggt för några år sedan. Kika in hos henne så förstår ni vad jag menar. Det är precis ett sånt jag själv vill ja fast omvänt och ingång på långsidan, lite annat golv. 

Jag fortsätter drömma MEN detta var den sak som min man helt plötsligt lite intresserad av nu sist jag nämnde det. Spännande va!
2 kommentarer:

 1. Hoppas våra drömmar blir verklighet!! Det hoppas jag :)
  Härligt att du kan koppla av nu, och verkligen njuta av dina böcker, det är du om någon så himla värd! Slippa jobbiga längtan, är så glad för din/er skull.. :)

  Kramar C

  SvaraRadera
 2. jag drömmer oxå om ett orangeri. De är så vackra, fyller en bra funktion och dessutom ger njutning. Jag ska bara bestämma mig för vilket som blir bäst och var sjutton det ska stå i trädgården...
  Kram

  SvaraRadera