måndag 11 april 2011

Köksträdgården

Hej!
Tack för tipsen med tårtorna, nu har jag nog bestämt mig för vilka det blir. Ni ska få se när kalaset kommer.
Det är inte helt lätt att skissa på en köksträdgård. Mätningar, funderingar fram och tillbaka mm. Idag har skissen blivit färdig iaf och det verkar som att jag har kommit en bra bit in och närmare nöjd. Klicka på bilden så blir den större och lättare att se.
Land 1 (längst upp till vänster). Tre pallkragar i höjd. Två rader med morötter "Daucus carota Premium" tidig sort. Två rader med röd lök "Long red florence" snabbväxande & lättodlad. Tre rader med purjolök tidig sort. Jag har satt frön (röd lök & purjolök) och hoppas de blir så pass att de kan planteras ut senare annars blir det två olika sallader med morötterna.Lant 2 (längst upp till höger). Tre pallkragar i höjd. Där ska mina smulgubbar som planterades förra året få bo. Jag hoppas att de inte dör när jag ska flytta dem senare.Lant 3 (längst ner till vänster). Två pallkragar i höjd. Kryddlandet - Dill, gräslök, basilika, persilja, rosmarin. Jag skulle vilja ha citronmeliss också men jag får alltid gröna löss på den så jag vet inte om jag vågar sätta en sån med de andra. Sen får vi se hur det ser ut med plats, kan bli någon mer krydda också, gärna flera olika basilikasorter.Land 4 (längst ner till höger). Två pallkragar i höjd. I mitten av landet blir det en liten spalje ca 40-60cm hög i bambu. Halva landet kommer att bestå av vita rosenskära ca 80-100cm höga. På den andra delen blir det Blåklint i blandade färger ca 100cm hög.Mellan och runtom pallkragarna kommer det att vara en gång av singel, längst runtom på kanten ramas det hela in med kantsten 1 x 1dm. Det kan bli två rader kantsten (beroende på hur vi får tag på kantsten). Detta för att det ska vara lätt att gå omkring och nå överallt i alla land.I två ut/ingångar (mot staketet) ska jag ha två krukor med gurka på spalje "Marketmore 76". Denna gurka är en omtyckt amerikansk sort med halvlånga, välformade, mörkgröna frukter. Snabbväxande, högavkastande under lång skördeperiod. Tål även sämre väderlek.Det stora landet slutar precis vis kanten på rabarberbusken så den kommer att hänga samman perfekt. På andra sidan landet finns ett lågt videträd av något slag. Hela landet blir 3,9 x 3,1meter och i hörnet på vår tomt. Pallkragarna ska vara i Falu rödfärg (som staketet) eller mörkbrunbetsat, lite osäker där än. Komposten som står där nu ska bort då den drar till sig för mycket ohyra i form av myror, brännässlor, sniglar mm. Bort bort.Tomaterna ska få växa mot vår förrådsvägg i söder och bakom gamla fönster. Där trivs de som fisken i vattnet.Har jag tänkt galet på något sätt eller om det finns några tips mottages de tacksamt, jag är ingen expert i trädgården direkt och ibland kan det vara bra att se med andra ögon. Tycker ni att det ska vara olika höjd på de olika landen eller ska det vara samma?Vad tycker ni?9 kommentarer:

 1. Åh va jag önskar att jag också hade en köksträdgård att planera. Härligt! Kram Johanna :)

  SvaraRadera
 2. Hej Teres!

  Vilken bra skiss! Låter så spännande. Jag har också köksträdgårdsplaner på gång. Dina ser jättefina ut. Bra med singel runt kragarna för det avskräcker nog sniglarna. I min köksträdgård har jag tänkt ha en sittplats någonstans, där man kan sitta och njuta av allt det vackra. Jag har också planer på ett plnateringsbord i närheten. Såg i en bok att de även hade lite krukor utställda med ettåriga växter. Det såg fint ut!

  Ska bli spännande att få följa dina planer!

  Ha en skön vecka!

  Kram Anna-Lena

  SvaraRadera
 3. Det ser jätte fint ut! Vad fint med ett land med bara blommor också! Kul med gurkan, har du testat det förrut? Jag hade tänkt prova att odla gurka i pallkrage i år, men vet inte om det funkar? Jag har "laserat" en ny odlingslåda jag har byggt med järnvitriol (lägger nog upp bild imorgon), det blev ganska fint (grått), men annars tycker jag falurött är vackert!
  Ha det bra!
  Ullis

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Vilken proffsig skiss du gjort! Det kommer att bli kanonbra. Och så härligt att ha sin egen köksträdgård!

  Ha det fint!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 5. vad härligt att planera och fundera...! tycker att det ser jättefint ut, fast jag saknar potatis. Tycker det är så mysigt själv att plocka de där allra första... Våra lådor har vi målat med svart falufärg, är mycket nöjd...! Sen funderade jag på dethär med gurkor... funkar det överallt, eller bor du väldigt långt söder ut. Skulle nämligen vara spännande att prova :-)
  Ha det gott
  åsa

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Jag skulle också vilja ha en sittplats där så att jag kunde sitta och njuta av allt det fina och njuta av doften av alla kryddorna! Min citronmeliss är jättefin och utan löss - jag har kanske haft tur:) Du kan ju plantera en planta i en fristående kruka så behöver du inte ha den i landet. Jag älskar också mynta men den är nog också bästa att planterna i en kruka eftersom den sprider sig så väldigt.
  Stor Kram Annelie ♥

  PS du ska absolut prova på att gjuta i betong! Du kan gjuta några plattor med blad som du kan ha i gruset vid kökdsträdgården:)

  SvaraRadera
 7. En sån härlig plan!

  Jag tycker du ska samma höjd på lådorna. Jag har mina två pallkragar höga och tycker att den höjden är perfekt.
  (kan vara för att jag tycker om symmetri!)

  Låter fint med inramningen av pallkragarna, skulle jag också vilja ha- får se om vi kan få till det till hösten, efter skörd. Tror inte vi hinner inför denna odlingssäsong.

  Ska bli kul att se bilder på detta framöver!

  Kramar

  SvaraRadera
 8. Hej Teres!
  Vilken fin skiss, vad duktig du är!
  Det kommer bli ett jättefint land:)

  Ha en bra tisdag!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 9. Härligt med köksträdgård och vilken bra skiss du gjort.

  Ett tips: Vad jag förstår kommer åtminstone två av landen ha "bofasta" infvånare: kryddorna och smulgubbarna är ju fleråriga. För att kunna hålla en fyraårig växtföljd vore det bra om du kunde dela av de andra pallarna på mitten, eller använda halvpallar, så att du ar fyra separata fack för ettåriga grönsaker/blommor. Om du vill olda morötter nästa år ska du inte göra det på samma ställe där du haft moötter i år osv utan man behöver kunna flytta runt grödorna för att undvika sjukdomar.

  SvaraRadera