måndag 18 april 2011

Växer så det knakar


Hej nya (korta) veckan!


Nu kommer den här perioden då alla frön har stuckit iväg och tar över. Jag har planterat om tomaterna och gurkorna och ställt dem lite längre in i rummet och svalare.


Körsbärstomat 60-90cm busk. Lättodlad och ger stor mängd frukt. Kan odlas inomhus, altanen, i kruka eller balkong.Vinbärstomat. Enorm växtkraft, varje planta kan ge flera hundra körsbärsröda och ett fåtal gula, goda småtomater. Vikt endast 4 gram och växer som pärlband. För växthus eller varma utelägen.Gurka "Marketmore 76". Omtyckt amerikansk sort. Halvlånga, välformade, mörkgröna frukter. Snabbväxande, högavkastande under lång skördeperiod. Tål även sämre väder. Behöver inte odlas i växthus.


Gurkorna ska jag ha i krukor i köksträdgården som ska få klättra på en spalje. Vinbärstomaten ska ha varmt och de får bo bakom fönster mot en södervägg. Körsbärstomaten ska jag ha lite överallt. På altanen, i käksträdgården, kanske en inne i köket och i en ampel.


Det är så roligt att så frön själv och se dem växa till sig. Så otroligt billigt det blir också om man jämför med att man annars ska köpa dessa i butik. Jag brukar även ge bort några i födelsedagspresenter istället för en blomma och det är väldigt omtyckt.


Snart är det dags att plantera om lavendel och luktärt, men de ska få växa på sig lite mer först. Det är över en månad tills de ska flytta ut.


Vilka är era top-3 favoriter som ni sår själv?


12 kommentarer:

 1. Härligt att se din energi inför odlingssesången :). Själv sår jag ingenting, köper färdiga plantor lite senare. Har varken rätta intresset eller platsen till sådd.
  Ska bli spennande att se din trädgård.
  Ha de bäst.
  Kraaam Ing-Britt

  SvaraRadera
 2. Your little plants look really heathy!!!
  Have a great week!
  Chris :o)

  SvaraRadera
 3. Hej är inte så superhaj på o så! Har provat chili men de blev aldrig klara då jag ej har nå växthus. Sådde detta på våran uteplats där vi bodde förut o där växte de så de knakade i solen mot huset. Så nu vet jag inte vad det blir. Vann ju hos dig o de va direktsådd o det ska jag absolut testa.
  Sen ska jag så luktärt i sommar för första gången men jag ska också ta o köpa det som perenn.
  Annars sätter jag potatis, har rabarber o gräslök. Testade lök förra året med de sket sig. Haft jordgubbar men de blev så mycket revor så nej tack.

  Ha en skön måndag
  Kram Camilla

  SvaraRadera
 4. Har beslutat att ta ett friår från alla fröer den här säsongen.Ska bara njuta av allt som kommer upp av sig själv (..och då menar jag inte ogräset )Har smulgubbar och persilja som kantväxter o ganska mycket bärbuskar o perenner sen tidigare. Så den här sommaren har jag tänkt mig extra låånga fikapauser i trädgården..
  kram Kerstin

  SvaraRadera
 5. Härligt med tomatplantor!!
  Påsken är inte gul här heller, har lite svårt för gult jag med..Pastellgult är fint, men det finns inte så mycket påskpynt i just pastellgult..
  Ha en fin dag!
  Kram Ellen

  SvaraRadera
 6. Hej
  Har aldrig odlat något men tänkte göra lite granna i år.
  Kul att du är med i min utlottning
  kram
  sandra

  SvaraRadera
 7. Det enda jag sått är penséer..är ingen hejare på odling :-)

  SvaraRadera
 8. Härligt med hemodlade grönsaker som tomater och gurka.
  Själv är min topp, gurka, tomat och petunior.
  Årets nyhet för oss är petunior, vilket vi aldrig sått tidigare.

  Hoppas du får många goa tomater, vilket vi med hoppas på.
  Kramis

  SvaraRadera
 9. Är urkass på att sätta frö men lavendel, jordgubbar och luktärt är tre måsten hos mig!

  kram Mia

  SvaraRadera
 10. Topp 3????????????

  Du är galen,jag kan inte välja.
  Du hade väl kunnat säga topp 30!!
  :)

  Kiwin ger frukt om du har en han och en hon planta intill varandra.
  Lycka till.

  Kramar
  Linda

  SvaraRadera
 11. Hej,
  Är lite nybörjar på detta ( 3dje året nu) . Men jag tycker om gurka, tomat och sen bara älskar jag när jag får skörda potatisarna! Det är ju verkligen "guld" man har där under jorden.
  Lycka till med dina. Ser jättefina ut.
  Trevlig kväll,
  Cecilia

  SvaraRadera
 12. Så mycket gott du ska odla i år! :)

  Var har du köpt den fina quilten du visade i ett tidigare inlägg???

  Kram Åse

  SvaraRadera