måndag 23 maj 2011

Projekt uteplats

Hej!

Fråga mig inte hur jag lyckades, men det gjorde jag.

Jag (och maken ibland) har länge velat ha en uteplats i hörnet av huset och utbyggnaden (vad är det inte jag vill ha). Där går det att få skugga och noll insyn. Varma dagar går det knappt att sitta på vår altan då det är gassande söderläge. Jag kan inte förstå de som glasar in en hel altan, för mig känns det inte som en altan då utan mer som en utbyggnad av huset. Då kan jag istället sitta i vardagsrummet och ha dörren öppen lika gärna. Men de som knappt har något sol alls eller är i behov av fler rum har jag en viss förståelse för, då kan det bli större samt varmare med inglasning. Men tur att smaken är som baken va och att inte alla är lika.

Jag har iaf fått maken att gå med på mitt förslag och hjälp av min pappa nu när maken är på kurs.

Det blev tre stolpar ca 2 meter höga. Armeringsnät mellan som sattes fast med mälor. Fyra tujor planterade vi för några år sedan och de har blivit en väldigt bra dämpning mot vägen.
Vi har en altandörr även här, så det kommer att kunna springas innifrån och ut (eller tvärtom då) med fikabrickan. Markplattorna längst in ska bort och singel och kantsten ska läggas längs kanten på båda sidorna och ca 1-2 meter ut. Sen kommer det att vara gräsmatta resterande. Singel har vi för att det är snyggt och för att slippa knott på kvällarna.


 
Tre klätterväxter planterades mot armeringsnätet.
Herr Nyfiken skulle också vara med på ett hörn. Jag fick även ta en tur med glasäppelträdet då det var några grenar som hade dött.


Från insidan kommer det sen att vara noll insyn och skugga hela dagen om man vill.


 
Klematis Vitalba är planterad och den blir mellan 5-10 meter hög om man vill. Det är en av de kraftigaste växande klematisarna. Det blir små blommor i juli-september och utvecklar sig senare till dekorativa fjäderlika svansar som pryder växten långt in på vintern. Zon I-VI.Den andra klematisen som jag planterade mot armeringsnätet är Summer snow eller "Paul Farges". Den påminner med sin lätta, graciösa blomning om ett snöväder i juni/juli. Den enkla blomman är helvit och ca 4cm i diameter och besöks flitigt av bin. Summer snow är en av de populäraste klematissorterna som utmärker sig med sin stora blomrikedom och härdighet. Den blir ca 4 meter hög och blommar i juni - oktober. Zon I-IV.

Sen satte jag en Humle i hörnet mot tujorna. Den blir ca 4 meter hög med gulvita, humlekoppor i augusti-september. Väldigt kraftig och växer snabbt.

Det är meningen att denna uteplats ska vara en skön och skuggig (om man vill) uteplats varma dagar samt en plats att ligga ifred och sola på om man vill det. Perfekt att ha ett segel som tak eller ett stort parasoll där med. När det gäller möbler så lär jag inte få min vilja igenom, men tur att jag har andra lika bra förslag också. Man kan ju inte få allt man vill...... eller???

Men jag behöver er hjälp med en sak. Är det någon som kan rekommendera några låga växter som jag kan ha nertill klätterväxterna för att skydda rötterna samt täcka nertill. Om de blommar ska det vara i vitt och de får gärna blir några decimeter höga. Får ej lägga sig ut mot gräset och inte heller sprida sig som sjutton. Några krav har jag men kom mer än gärna med förslag så blir jag glad.


14 kommentarer:

 1. Kommer bli så fint men jag har en liten fråga, varför får du inga knott om du lägger singel?
  Ha en bra kväll, kram Ing-Britt

  SvaraRadera
 2. Teres, i din profil står det: Fråga gärna och det gör jag nu.
  Hur länge har ni bott i ert hus och hur har ni tid och ork att göra så himla mycket fint?
  För det gör ni, även denna uteplats blir nog jätteskön att ha i sommar!

  Måndagskvällskram / Lena

  SvaraRadera
 3. Det kommer bli kanon! Precis så jag hade tänkt göra på vår framsida med armeringsnät. Snyggt!!!

  Dessvärre inga tips på växter.

  Kram Susanne

  SvaraRadera
 4. Kommer att bli jättefint med en lite skuggig uteplats också!

  SvaraRadera
 5. Tack för att du tog dej tid att svara på min fråga.

  Förstår så väl hur ni tänker och håller tummarna för att det kan bli som ni önskar till hösten.

  Kramar

  SvaraRadera
 6. Så fint det blir!
  Snyggt med armeringsjärn, har lite planer får det här hemma oxå!

  Hmm kanske lavendel, finns ju faktiskt vit!
  Eller vit löjtnanshjärtan!

  Trevlig kväll!

  Kram Liza

  SvaraRadera
 7. Hej Teres!
  Vad flitiga ni är, det blir ju jättefint! :)

  Har inga bra förslag på växter tyvärr men som Liza säger här ovan, lavendel vore ju fint?

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 8. Kommer att bli fint. Gjorde själv en spaljé för några år sedan och satte humle, klematis och kaprifol. Det blev underbart, bara det att humlen nästan tar över allt annat. Läste här att det finns vita lavendel, det låter som om det skulle bli jätte snyggt, annars har jag inga tips. Vi skall bygga en glasveranda, men det blir mer som ett mys och odlingsrum. Det finns både soliga och skuggiga sittplatser under bar himmel också.
  Ha en fin dag!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 9. Åh vilken fin uteplats ni kommer att få!
  Ha en riktigt härlig tisdag!
  Kram/Lena

  SvaraRadera
 10. Hej, jag skulle nog valt buxbom där. Då kan du ju forma den hur du vill.

  http://livsnjutaren-livsnjutaren.blogspot.com/2011/04/sa-underbart.html

  Titta hos mig hur jag gjort egna små bebisar som ska placeras ut nästa säsong. Tack för tipset med armeringsjärn. Jag tror minsann jag ska göra likadant till min kläng-blåbärsbuske.

  SvaraRadera
 11. det kommer bli jättemysigt när allt börjar setta fart!!
  varför inte låga buskrosor vita marktäckande ,det hade nog jag valt! =0)

  Ha en fortsatt mysig kväll.

  Kram
  Lotta

  SvaraRadera
 12. Vilken härlig oas det kommer att bli! Å så skoj att du är med i min lilla utlottning! KRAM Therese - Sockenvägens Söta

  SvaraRadera
 13. hej... vad roligt att göra en ny uteplats! Mitt växttips får bli vinteriberis. Blir 20 cm hög, stora ruggar som håller sej där de ska. Min blommar just nu, och de blommar galet mycket och väldigt vackert :-)
  Lycka till med alla projekt, håller tummarna att ni ska få det där samtalet snart...
  /åsa

  SvaraRadera
 14. Doftfunkia, Hosta plantaginea, uppfyller nog dina krav. Upprättväxande, vita väldoftande blomställningar och stora utbredda blad som täcker. Perfekt för skuggiga/halvskuggiga sidan. På solsidan skulle jag välja vitt mörkt kungsljus, Verbascum nigrum 'Album'.

  SvaraRadera